Rick Stein

Pieczone kraby z serem berkswell


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczone kraby z serem berkswell
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ugotowane kraby

25g masła

sok z ½ cytryny

1 łyżeczka (5 ml) angielskiej musztardy

4 małe szczypty gałki muszkatołowej

duża szczypta pieprzu kajeńskiego

15g bułki tartej

1 łyżka (15 ml) stopionego masła

25g sera Berkswell

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyjąć mięso krabów ze skorup i włożyć do dużej miski. Stopić masło. Wmieszać do masła sok cytrynowy, musztardę, gałkę muszkatołową i pieprz kajeński. Wlać masło z dodatkami do miski i delikatnie wymieszać, uważając by nie połamać kawałków mięsa.
Włożyć mięso do skorup i wygładzić powierzchnię. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Zmieszać bułkę tartą ze stopionym masłem. Wmieszać ser. Rozłożyć mieszaninę na wierzchu krabów. Ułożyć kraby na blasze i piec 10-12 minut aż będą gorące, a wierzch się zezłoci. Skropić sokiem z cytryny i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.