Rick Stein

Pieczone kraby z serem berkswell


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczone kraby z serem berkswell
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ugotowane kraby

25g masła

sok z ½ cytryny

1 łyżeczka (5 ml) angielskiej musztardy

4 małe szczypty gałki muszkatołowej

duża szczypta pieprzu kajeńskiego

15g bułki tartej

1 łyżka (15 ml) stopionego masła

25g sera Berkswell

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyjąć mięso krabów ze skorup i włożyć do dużej miski. Stopić masło. Wmieszać do masła sok cytrynowy, musztardę, gałkę muszkatołową i pieprz kajeński. Wlać masło z dodatkami do miski i delikatnie wymieszać, uważając by nie połamać kawałków mięsa.
Włożyć mięso do skorup i wygładzić powierzchnię. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Zmieszać bułkę tartą ze stopionym masłem. Wmieszać ser. Rozłożyć mieszaninę na wierzchu krabów. Ułożyć kraby na blasze i piec 10-12 minut aż będą gorące, a wierzch się zezłoci. Skropić sokiem z cytryny i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.