Jacek Sikora

Pieczone jabłka


Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone jabłka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 twarde jabłka

1/4 szklanki białego winna pół słodkiego

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki śmietany 36%

80 g gorzkiej czekolady

80 g niebieskiego sera

pół szklanki śmietany

 

Przygotowanie:

Wodę z cukrem gotuj, aż utworzy się gęsty syrop. Wino odparuj tak, by pozostała z niego połowa. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Piecz je na papierze lub foremce teflonowej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, wewnętrzną stroną do dołu, aż będą całkowicie upieczone. Smaruj je obficie, co 10 minut, syropem wymieszanym z wygotowanym winem. Pozwól im dobrze ostygnąć.

Śmietanę podgrzej w rondelku. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokruszony niebieski ser. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Przygotuj bitą śmietanę i nałóż ją na upieczone jabłka. Śmietanę udekoruj przygotowanym sosem z czekolady i niebieskiego sera pleśniowego. Całość posyp odrobiną grubo zmielonego kolorowego pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.