Jacek Sikora

Pieczone jabłka


Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone jabłka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 twarde jabłka

1/4 szklanki białego winna pół słodkiego

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki śmietany 36%

80 g gorzkiej czekolady

80 g niebieskiego sera

pół szklanki śmietany

 

Przygotowanie:

Wodę z cukrem gotuj, aż utworzy się gęsty syrop. Wino odparuj tak, by pozostała z niego połowa. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Piecz je na papierze lub foremce teflonowej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, wewnętrzną stroną do dołu, aż będą całkowicie upieczone. Smaruj je obficie, co 10 minut, syropem wymieszanym z wygotowanym winem. Pozwól im dobrze ostygnąć.

Śmietanę podgrzej w rondelku. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokruszony niebieski ser. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Przygotuj bitą śmietanę i nałóż ją na upieczone jabłka. Śmietanę udekoruj przygotowanym sosem z czekolady i niebieskiego sera pleśniowego. Całość posyp odrobiną grubo zmielonego kolorowego pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.