Ricardo Larrivee

Pieczone jabłka


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone jabłka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych

½ szklanki płatków migdałowych

½ szklanki brązowego cukru

½ szklanki miękkiego lekko solonego masła

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

6 jabłek do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu połącz wszystkie składniki za wyjątkiem jabłek. Odstaw. Zetnij wierzchołki jabłek. Za pomocą łyżeczki do wykrawania melona usuń gniazda nasienne w taki sposób, by nie naruszyć spodu. Lekko natnij jabłko dookoła, tworząc linię „równika”. Dzięki temu owoce nie pękną podczas pieczenia. Umieść jabłka na blasze lub w brytfannie. Wypełnij je miksturą z płatków owsianych, pozostawiając na wierzchu mały kopiec. Nakryj brytfannę folią aluminiową. Piecz 30 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut, aż płatki się zrumienią. Ostudź do temperatury pokojowej. Podaj solo lub z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.