Pieczone jabłka z sosem karmelowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone jabłka z sosem karmelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 średnich, nierozpadających się jabłek

4 – 6 suszonych fig

30 g uprażonych pokrojonych migdałów

200 g cukru

100 g masła

łyżka tłustej śmietany lub crème fraîche

sok z cytryny do smaku





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Usunąć gniazda nasienne. Naciąć skórkę jabłek w połowie wysokości, żeby nie pękły w piekarniku. Wypełnić je figami i migdałami. Ułożyć na blasze i piec, aż spęcznieją i będą całkowicie miękkie w środku, przez ok. pół godziny. Wsypać cukier do rondla z łyżką wody i zagotować do postaci złocistego karmelu, przez ok. 5 minut. Karmel nie może zbytnio ściemnieć – należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie. Wyłączyć gaz i wmieszać masło. Kiedy się rozpuści, wmieszać śmietanę i dodać soku z cytryny do smaku. Podawać gorące jabłka zaraz po wyjęciu z piekarnika, polane sosem, z dużą łyżką śmietany cynamonowej albo crème fraîche z boku.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.