Jola Słoma

Pieczone jabłka z selerem i orzechami


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 2447

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jabłka

10 dag selera

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu sojowego

4 połówki orzechów włoskich

plaster sera pleśniowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta soli

1 łyżka oleju i 1 łyżeczka cynamonu do smarowania jabłek

 

Przygotowanie:

Obrany seler ucieramy na grubej tarce i smażymy na oleju sezamowym z pieprzem ziołowym oraz sosem sojowym przez kilka minut na małym ogniu. W jabłkach wydrążamy gniazda nasienne i smarujemy je olejem wymieszanym z cynamonem. Wypełniamy je pastą selerową. Na wierzchu kładziemy kawałek sera pleśniowego i połówkę orzecha włoskiego. Wkładamy na blaszce do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C. Podajemy z chutneyem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Ogrodowa przekąska serowa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.