Jola Słoma

Pieczone jabłka z selerem i orzechami


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 2505

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jabłka

10 dag selera

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu sojowego

4 połówki orzechów włoskich

plaster sera pleśniowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta soli

1 łyżka oleju i 1 łyżeczka cynamonu do smarowania jabłek

 

Przygotowanie:

Obrany seler ucieramy na grubej tarce i smażymy na oleju sezamowym z pieprzem ziołowym oraz sosem sojowym przez kilka minut na małym ogniu. W jabłkach wydrążamy gniazda nasienne i smarujemy je olejem wymieszanym z cynamonem. Wypełniamy je pastą selerową. Na wierzchu kładziemy kawałek sera pleśniowego i połówkę orzecha włoskiego. Wkładamy na blaszce do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C. Podajemy z chutneyem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Przekąska z suszonych pomidorów
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.