Jola Słoma

Pieczone jabłka z selerem i orzechami


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 2603

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jabłka

10 dag selera

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu sojowego

4 połówki orzechów włoskich

plaster sera pleśniowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta soli

1 łyżka oleju i 1 łyżeczka cynamonu do smarowania jabłek

 

Przygotowanie:

Obrany seler ucieramy na grubej tarce i smażymy na oleju sezamowym z pieprzem ziołowym oraz sosem sojowym przez kilka minut na małym ogniu. W jabłkach wydrążamy gniazda nasienne i smarujemy je olejem wymieszanym z cynamonem. Wypełniamy je pastą selerową. Na wierzchu kładziemy kawałek sera pleśniowego i połówkę orzecha włoskiego. Wkładamy na blaszce do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C. Podajemy z chutneyem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.