Jacek Sikora

Pieczone jabłka w imbirowej sukni


Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Pieczone jabłka w imbirowej sukni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jabłka

szklanka cukru

½ szklanki wody

cukier cynamonowy

4 łyżki konfitury z żurawiny

Mus czekoladowy:

1,5 tabliczki czekolady

½ szklanki wody

Imbirowa suknia:

łyżka cukru

łyżeczka mąki

łyżeczka soku pomarańczowego

łyżeczka stopionego masła

łyżeczka zmielonego imbiru

Przygotowanie:

Jabłka wydrąż z gniazd nasiennych. Zamocz je w syropie i piecz w piekarniku, aż skórka nabierze złotego odcienia. Uważaj by nie zmiękły za bardzo. Wystudź i napełnij konfiturą z żurawiny.
Roztopioną czekoladę rozpuść w ciepłej wodzie i ubijaj do momentu, aż zmieni się w mus i ostygnie.
Składniki imbirowej sukni wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Nakładaj długimi wstęgami na papier do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika formuj spiralę zanim stwardnieje. Na talerzu ustaw pieczone jabłka z żurawiną, nakryj je musem czekoladowym i ubierz w imbirową suknię.


© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.