Jacek Sikora

Pieczone jabłka w imbirowej sukni


Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Pieczone jabłka w imbirowej sukni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jabłka

szklanka cukru

½ szklanki wody

cukier cynamonowy

4 łyżki konfitury z żurawiny

Mus czekoladowy:

1,5 tabliczki czekolady

½ szklanki wody

Imbirowa suknia:

łyżka cukru

łyżeczka mąki

łyżeczka soku pomarańczowego

łyżeczka stopionego masła

łyżeczka zmielonego imbiru

Przygotowanie:

Jabłka wydrąż z gniazd nasiennych. Zamocz je w syropie i piecz w piekarniku, aż skórka nabierze złotego odcienia. Uważaj by nie zmiękły za bardzo. Wystudź i napełnij konfiturą z żurawiny.
Roztopioną czekoladę rozpuść w ciepłej wodzie i ubijaj do momentu, aż zmieni się w mus i ostygnie.
Składniki imbirowej sukni wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Nakładaj długimi wstęgami na papier do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika formuj spiralę zanim stwardnieje. Na talerzu ustaw pieczone jabłka z żurawiną, nakryj je musem czekoladowym i ubierz w imbirową suknię.


© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.