Anna Olson

Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka płatków owsianych

1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

¼ szklanki płatków migdałowych

½ łyżeczki mielonego cynamonu

ok. 60 g niesolonego masła

stopionego

3 łyżki rodzynek

3 gruszki konferencje

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wymieszaj płatki z cukrem, płatkami migdałowymi i cynamonem. Wmieszaj prawie całe stopione masło (zostawiając trochę do posmarowania gruszek), a następnie rodzynki. Przekrój gruszki wzdłuż na pół (nie obieraj ze skórki) i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek na blasze do pieczenia skórką do dołu i posmaruj stopionym masłem za pomocą pędzla. Na wydrążone gruszki nałóż przygotowaną mieszankę. Piecz bez przykrycia 25 min aż owoce zmiękną, a wypełnienie lekko zbrązowieje. Podawaj z jogurtem na śniadanie albo z lodami na deser.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.