Sophie Grigson

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ogon żabnicy (można ją zastąpić filetem z dorsza albo miecznika)

6 ząbków czosnku

gałązka rozmarynu

3 czerwone cebule

oliwa

sól

pieprz

1 szklanka białego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Ząbki czosnku obrać i pokroić w dość cienkie słupki. Ponakłuwać mięso nożem i nadziać kawałkami czosnku i listkami rozmarynu. Ułożyć rybę na plasterkach cebuli, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem i piec 25 – 30 min, zwilżając mięso sosem za pomocą miotełki z gałązki rozmarynu. Podawać z pieczonymi połówkami pomidorów i ziemniakami smażonymi z rozmarynem i czarnymi oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.