Sophie Grigson

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ogon żabnicy (można ją zastąpić filetem z dorsza albo miecznika)

6 ząbków czosnku

gałązka rozmarynu

3 czerwone cebule

oliwa

sól

pieprz

1 szklanka białego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Ząbki czosnku obrać i pokroić w dość cienkie słupki. Ponakłuwać mięso nożem i nadziać kawałkami czosnku i listkami rozmarynu. Ułożyć rybę na plasterkach cebuli, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem i piec 25 – 30 min, zwilżając mięso sosem za pomocą miotełki z gałązki rozmarynu. Podawać z pieczonymi połówkami pomidorów i ziemniakami smażonymi z rozmarynem i czarnymi oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Halibut na risotto z prawdziwków
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.