Pieczona wołowina z kością

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona wołowina z kością
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-2 ½ antrykotu z kością

1 łyżka oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

200 ml czerwonego wina

500 ml bulionu wołowego

1-2 łyżki octu balsamicznego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zważ mięso i wylicz czas pieczenia. Przeznacz 15 minut na każde 450 gramów mięsa plus dodatkowy kwadrans jeśli chcesz, by wołowina wyszła średniokrwista. Dopraw mięso solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmażaj wołowinę, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanny i piecz zgodnie z wcześniejszymi wyliczeniami. Wyjmij mięso z brytfanny, nakryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 15-30 minut. Rozgrzej patelnię, na której wcześniej obsmażałeś mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z sokami pozostałymi po mięsie. Gotuj kilka minut. Wlej czerwone wino i gotuj jeszcze kilka minut, aż wino odparuje. Dolej bulion wołowy i ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj soki z brytfanny. Pokrój mięso na grube plastry i podawaj z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.