Pieczona wołowina z kością

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona wołowina z kością
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-2 ½ antrykotu z kością

1 łyżka oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

200 ml czerwonego wina

500 ml bulionu wołowego

1-2 łyżki octu balsamicznego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zważ mięso i wylicz czas pieczenia. Przeznacz 15 minut na każde 450 gramów mięsa plus dodatkowy kwadrans jeśli chcesz, by wołowina wyszła średniokrwista. Dopraw mięso solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmażaj wołowinę, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanny i piecz zgodnie z wcześniejszymi wyliczeniami. Wyjmij mięso z brytfanny, nakryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 15-30 minut. Rozgrzej patelnię, na której wcześniej obsmażałeś mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z sokami pozostałymi po mięsie. Gotuj kilka minut. Wlej czerwone wino i gotuj jeszcze kilka minut, aż wino odparuje. Dolej bulion wołowy i ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj soki z brytfanny. Pokrój mięso na grube plastry i podawaj z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.