Pieczona wieprzowina i sałatka coleslaw

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona wieprzowina i sałatka coleslaw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


2 kg łopatki wieprzowej bez skóry i kości

250 ml soku jabłkowego lub cydru



Mieszanka przypraw:

2 łyżki nasion fenkułu

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka nasion kolendry

½ łyżki nasion kminu

1 łyżka wędzonej papryki w proszku

1 suszona ostra papryczka chilli

2 suszone papryczki ancho

2 ząbki czosnku

2 łyżki brązowego cukru

1 garść soli



Sos barbecue:

500 ml passaty

2 łyżki octu z cydru

½ łyżki cukru

1 łyżka musztardy dijon

sól i świeżo zmielony pieprz



Sałatka coleslaw:

2 jabłka

1 pęczek rzodkiewek (ok. 300 g)

1/8 białej kapusty

1/8 czerwonej kapusty

4 małe dymki

2 garści natki kolendry

1 łagodna czerwona papryczka chilli

sok z 2 limonek

oliwa

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.

2. Przygotować mieszankę do natarcia mięsa: fenkuł, pieprz, kolendrę, kmin i wędzoną paprykę utłuc razem w moździerzu. Usunąć nasiona z ostrego chilli i cienko pokroić, ancho posiekać, dorzucić do moździerza, dodać obrane ząbki czosnku, cukier i sól, wszystko razem utrzeć.

3. Łopatkę włożyć do foremki i dobrze natrzeć mieszanką przypraw. Wlać wokół mięsa sok lub cydr, wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140°C, luźno przykryć folią aluminiową i piec 3,5 godziny.

4. Zrobić sos barbecue: zlać do rondla sos z pieczenia mięsa, dodać passatę i resztę składników sosu, zamieszać i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

5. Przy pomocy dwóch widelców porwać mięso na kawałki, wymieszać z resztkami sosu w foremce i trzymać w cieple.

6. Przygotować sałatkę coleslaw: jabłka pokroić w zapałkę, rzodkiewki i dymkę w cienkie plasterki, kapustę cienko poszatkować, chilli pokroić w cienkie paski, nać kolendry grubo posiekać, wszystko razem wymieszać w misce, polać sokiem z limonki i oliwą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

7. Rozłożyć mięso na talerze, obficie polać sosem, dołożyć porcje sałatki i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

izomorfia3

postów: 4

17.12.2014 11:08

CYTUJ

Będę całkowicie obiektywna

post edytowany 1 raz, ostatnio 17.12.2014 11:11

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.