Pieczona wędzona szynka

Pieczona wędzona szynka
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 kg szynki
  • 250 ml miodu
  • 1 l wywaru wołowego
  • 1 łyżka musztardy z pieprzem tasmańskim
  • 0,5 l czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usuń skórę pozostawiając trochę słoniny. Natnij słoninę w kratkę. W ten sposób podczas pieczenia mięso pozostanie soczyste. Posmaruj szynkę miodem i musztardą. Na dno garnka wlej 250 ml wywaru i wino. Owiń końcówkę szynki folią aluminiową, żeby nie spaliła się i nie wyschła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Obniż temperaturę do 180°C, przewracaj i co 20 minut polewaj sosem. Piecz od 40 minut do godziny w zależności od wielkości szynki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA