Si King

Pieczona szynka w glazurze marmoladowo-miodowej


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona szynka w glazurze marmoladowo-miodowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

szynka wieprzowa

o wadze 6 kg

świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

8 goździków (do wywaru) plus goździki do powbijania w szynkę na czas pieczenia

2 cebule

przekrojone na pół

4 listki laurowe

 

 

Przygotowanie:


Szynkę umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wyjąć z garnka, osączyć. Wodę z garnka wylać. Mięso włożyć z powrotem do garnka. Wlać tyle soku z pomarańczy, by sięgał do połowy wysokości szynki. Dolać tyle zimnej wody, żeby szynka była zakryta w całości. W każdą z połówek cebuli wbić po dwa goździki. Włożyć do garnka naszpikowaną goździkami cebulę oraz listki laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez trzy godziny, dolewając wody w razie potrzeby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjąć szynkę z garnka i umieścić w brytfance. Skroić skórę, pozostawiając warstewkę tłuszczu. Tłuszcz ponacinać ostrym nożem w romby. W środek każdego rombu wbić goździk. Wymieszać w misce składniki glazury. Posmarować szynkę glazurą. Piec szynkę 45 minut w nagrzanym piekarniku, często podlewając, ąż będzie miękka i złocisto-brązowa. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić, żeby „odpoczęło”, a następnie pokroić w plastry. Szynkę tę można jeść również na zimno.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.