Janella  Purcell

Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g oczyszczonej sarniej polędwicy

250 g okrawków i kostek z sarniny

40 ml oliwy

75 ml czerwonego wina

gałązka tymianku

obrana

pokrojona szalotka

obrany

pokrojony ząbek czosnku

2 łyżki wiśni z kirszu

100 ml bulionu wołowego

15 g masła

szczypta soli w płatkach

szczypta czarnego pieprzu

6 jagód jałowca

2 młode rzepy

100 ml kwaśnego soku winogronowego

2 łyżki cukru

30 g masła

 

 

Przygotowanie:


Rzepę i cukier zalać wodą do połowy. Dodać masło, sok z winogron i 4 jagody jałowca. Gotować przez 6-8 minut, aż rzepa będzie miękka. Odparować płyn. Sarninę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. Dodać okrawki i zrumienić je. Podsmażać mięso przez 4-6 minut. Zdjąć z patelni. Czosnek, 2 jagody jałowca, tymianek i pokrojoną szalotkę wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Dolać wino. Zredukować do 2/3. Wlać bulion. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Sos wlać na patelnię. Dodać wiśnie. Redukować, aż pozostanie gęsty płyn. Dodać masło. Mięso ułożyć na półmisku. Polać sosem. Dookoła ułożyć rzepę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.