Janella  Purcell

Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g oczyszczonej sarniej polędwicy

250 g okrawków i kostek z sarniny

40 ml oliwy

75 ml czerwonego wina

gałązka tymianku

obrana

pokrojona szalotka

obrany

pokrojony ząbek czosnku

2 łyżki wiśni z kirszu

100 ml bulionu wołowego

15 g masła

szczypta soli w płatkach

szczypta czarnego pieprzu

6 jagód jałowca

2 młode rzepy

100 ml kwaśnego soku winogronowego

2 łyżki cukru

30 g masła

 

 

Przygotowanie:


Rzepę i cukier zalać wodą do połowy. Dodać masło, sok z winogron i 4 jagody jałowca. Gotować przez 6-8 minut, aż rzepa będzie miękka. Odparować płyn. Sarninę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. Dodać okrawki i zrumienić je. Podsmażać mięso przez 4-6 minut. Zdjąć z patelni. Czosnek, 2 jagody jałowca, tymianek i pokrojoną szalotkę wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Dolać wino. Zredukować do 2/3. Wlać bulion. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Sos wlać na patelnię. Dodać wiśnie. Redukować, aż pozostanie gęsty płyn. Dodać masło. Mięso ułożyć na półmisku. Polać sosem. Dookoła ułożyć rzepę.

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasztet z gołębia
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.