Tomasz Jakubiak

Pieczona przepiórka z grillowaną skorzonerą i sosem pieczeniowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6619

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 przepiórki

10 dag słoniny

sół

świeżo zmielony pieprz

ćwierć szklanki wina

2 łyżki masłą

czerstwe pieczywo razowe

6 cebul szalotek

główkę upieczonego czosnku

szklanka mocno wytrawnego czerwonego wina

naturalny sos pieczeniowy (sok) może być też bulion z drobiu

 

Przygotowanie:

Przepiórki dokładnie umyj i osusz. Nasmaruj przyprawami, do środka włóż po kawałku masła, a przepiórki owiń plastrami słoniny. Przełóż do małej brytfanki lub rękawa do pieczenia, podlej odrobiną wina i piecz około 20 min w tem. 200 stopni C. W rondelku zagotuj wino, sos pieczeniowy lub bulion i dodaj wyciśnięty czosnek, całe cebulki oraz pieczywo. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Przepiórki podawaj polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kutia
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.