Pieczona pierś kaczki berberyjskiej z ziemniaczanym gratin, buraczkami i sosem marsala

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczona pierś kaczki berberyjskiej z ziemniaczanym gratin, buraczkami i sosem marsala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pierś z kaczki

60 dag piersi z kaczki berberyjskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

4 świeże gałązki rozmarynu

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżeczka młotkowanego pieprzu

1 płaska łyżeczka czerwonej papryki

Zapiekanka z ziemniaków

40 dag ziemniaków

10 dag masła surowego

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

czosnek

30 ml śmietany 36%

10 ml mleka

10 dag sera mozzarella z cheddarem

1 płaska łyżka prażonej cebuli

Buraczki z kumkwatem

2 ugotowane buraki z botwiną

16 dag kumkwatów

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka miodu

2 łyżki likieru grand marnier

Glazurowane figi

4 świeże figi

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka masła surowego

Sos marsala

10 dag szalotki

1 łyżka wina marsala

1 łyżka surowego masła

sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Piersi z kaczki od strony skóry delikatnie naciąć nożem, (w kratkę) zamarynować w przyprawach i oliwie, zamknąć w foliowym worku w urządzeniu do próżniowego pakowania (lub ułożyć w szklanym naczyniu i przykryć przezroczystą folią) i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Ziemniaki pokroić na cienkie plastry (na szatkownicy zwanej 'mandoliną' lub na zwykłej tarce), zagotować razem ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową i prażoną cebulą. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, posypać tartym serem i zapiec w dobrze rozgrzanym piekarniku (160 stopni C przez około 25 minut). Ugotowane buraki przeciąć na ćwiartki i poddusić na rozgrzanym brązowym cukrze. Dodać przekrojone na ćwiartki kumkwaty, miód, likier grand marnier, sól i młotkowany pieprz. Na patelni zrobić karmel i położyć na niego świeże przecięte na połówki figi i lekko je skarmelizować polewając powstałym syropem. Na patelni po figach skarmelizować pokrojone szalotki, zaleć je winem marsala i poddusić. Gdy szalotki zmiękną zmiksować je z odrobiną surowego masła. Piersi z kaczki wyjąć z marynaty i obrumienić na patelni z każdej strony. Obrumienione piersi piec w piekarniku (160°C około 20 minut) do uzyskania w środku 58°C.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.