Ruth  Rogers

Pieczona perliczka w prosciutto


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczona perliczka w prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

średnia perliczka

tyle plastrów tłustego prosciutto

żeby obłożyć perliczkę

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 gałązka rozmarynu

2 gałązki szałwii

5 ząbków czosnku

masło

oliwa

1 szklanka wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Obłóż perliczkę prosciutto i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby plastry nie odpadały, ale nie za ciasno, żeby mięso równomiernie dopiekło się w zgięciach. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Włóż 3 liście szałwii i gałązkę szałwii do środka. Obsmaż perliczkę w rondlu ze wszystkich stron na oliwie i maśle, dodaj zioła, a po obsmażeniu zlej tłuszcz. Wlej do rondla Marsalę, zdeglasuj, a gdy się zagotuje, włóż do rondla perliczkę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Jeśli sosu jest mało, dolej trochę Marsali.

powrót

Podobne przepisy

(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.