Pieczona perliczka w prosciutto

Pieczona perliczka w prosciutto
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • średnia perliczka
  • tyle plastrów tłustego prosciutto
  • żeby obłożyć perliczkę
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki szałwii
  • 5 ząbków czosnku
  • masło
  • oliwa
  • 1 szklanka wina Marsala

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obłóż perliczkę prosciutto i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby plastry nie odpadały, ale nie za ciasno, żeby mięso równomiernie dopiekło się w zgięciach. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Włóż 3 liście szałwii i gałązkę szałwii do środka. Obsmaż perliczkę w rondlu ze wszystkich stron na oliwie i maśle, dodaj zioła, a po obsmażeniu zlej tłuszcz. Wlej do rondla Marsalę, zdeglasuj, a gdy się zagotuje, włóż do rondla perliczkę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Jeśli sosu jest mało, dolej trochę Marsali.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA