Ruth  Rogers

Pieczona perliczka w prosciutto


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczona perliczka w prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

średnia perliczka

tyle plastrów tłustego prosciutto

żeby obłożyć perliczkę

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 gałązka rozmarynu

2 gałązki szałwii

5 ząbków czosnku

masło

oliwa

1 szklanka wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Obłóż perliczkę prosciutto i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby plastry nie odpadały, ale nie za ciasno, żeby mięso równomiernie dopiekło się w zgięciach. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Włóż 3 liście szałwii i gałązkę szałwii do środka. Obsmaż perliczkę w rondlu ze wszystkich stron na oliwie i maśle, dodaj zioła, a po obsmażeniu zlej tłuszcz. Wlej do rondla Marsalę, zdeglasuj, a gdy się zagotuje, włóż do rondla perliczkę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Jeśli sosu jest mało, dolej trochę Marsali.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.