Delia  Smith

Pieczona papryka


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Pieczona papryka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

po jednej czerwonej papryce na osobę

średnie

obrane ze skórki pomidory

czosnek

osączone filety z sardeli – po jednym na każdą połówkę papryki

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Przekrawamy papryki na pół, zostawiając ogonek, usuwamy gniazda nasienne i starannie czyścimy z pestek. Papryki układamy w płytkim naczyniu, albo na blasze. Pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy po dwie do każdej połówki papryki. Ząbki czosnku kroimy na plasterki, które kładziemy na pomidorach i papryce. Filety z sardeli tniemy nożyczkami na kawałki i układamy na warzywach.
Każdą połówkę papryki polewamy łyżką dobrej oliwy z oliwek i doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około godziny, aż papryka będzie miękka i zrumieniona przy brzegach.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Batoniki muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.