Tomasz Jakubiak

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

4 żółte papryki

200 g kaszy kuskus

1 cebula posiekana w drobną kostkę

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

20 dag ulubionej wędzonej ryby

1 dojrzały pomidor

2 łyżki oliwy

1 starty ząbek czosnku

sok z 1 cytryny

4 jajka przepiórcze

Sos:

puszka pomidorów krojonych

posiekana łyżka bazylii i natki pietruszki oraz tymianku

½ drobno posiekanej cebuli

2 ząbki czosnku

ostra papryczka

2 łyżki oliwy

½ szklanki bulionu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Papryki dokładnie umyj, osusz i wyjmij od góry gniazda z pestkami, natrzyj solą w środku. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj trochę wrzątku do lekkiego podniesienia się kuskusu. Gotową kaszę rozkrusz w palcach i dodaj do niej obranego, posiekanego pomidora, rybę, czosnek, natkę pietruszki i cebulę. Dobrze dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nafaszeruj papryki, na każdą rozbij jedno jajko i wstaw do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondlu na oliwie przesmaż cebulę z pomidorami, czosnkiem i ostrą papryczką, po czym dodaj do bulionu i gotuj aż zgęstnieje. Na końcu dopraw ziołami i pieprzem oraz solą. Na talerzu wylej sos, a na niego połóż paprykę.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w pikantnym sosie karmelowym
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska
Ryba w soli nadziewana fenkułem i cytryną
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.