Ruth  Rogers

Pieczona kuropatwa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczona kuropatwa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kuropatwa

pęczek tymianku

10 plasterków pancetty

oliwa

1 butelka Chianti Classico

masło

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C. Włóż tymianek do jamy brzusznej kuropatwy i obłóż ptaka plastrami pancetty. Obwiąż go sznurkiem masarskim. Mocno rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż kuropatwę ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Wstaw ją do piekarnika na 8 min i wyłącz piekarnik, zostawiając kuropatwę w środku na 10 min przy uchylonych drzwiczkach. W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj i zredukuj wino, a gdy osiągnie konsystencję gęstego syropu, dodaj łyżkę masła po kawałeczku, mieszając, żeby roztopiło się w sosie i go nabłyszczyło.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.