Ruth  Rogers

Pieczona kuropatwa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczona kuropatwa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kuropatwa

pęczek tymianku

10 plasterków pancetty

oliwa

1 butelka Chianti Classico

masło

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C. Włóż tymianek do jamy brzusznej kuropatwy i obłóż ptaka plastrami pancetty. Obwiąż go sznurkiem masarskim. Mocno rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż kuropatwę ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Wstaw ją do piekarnika na 8 min i wyłącz piekarnik, zostawiając kuropatwę w środku na 10 min przy uchylonych drzwiczkach. W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj i zredukuj wino, a gdy osiągnie konsystencję gęstego syropu, dodaj łyżkę masła po kawałeczku, mieszając, żeby roztopiło się w sosie i go nabłyszczyło.

powrót

Podobne przepisy

Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Saltimbocca
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Goya champuru
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.