Laura Calder

Pieczona kurka z winogronami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczona kurka z winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kurki

umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem

3 łyżeczki oleju z pestek winogron

3 łyżeczki koniaku

sól i pieprz

zapałki

500 g zielonych i czerwonych winogron

w połówkach

250 ml bulionu drobiowego (o niskiej zawartości sodu lub domowego)

 

Przygotowanie:

Zwiąż kurki. Wymieszaj olej z 1 łyżeczką koniaku, solą i pieprzem. Kurki dobrze natrzyj miksturą, odstaw na pół godziny, żeby się zamarynowały. Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Podgrzej brytfannę na kuchni tak, jakby to była patelnia i przyrumień dobrze kurki z każdej strony. Odlej nadmiar tłuszczu i przenieś kurki do piekarnika. Piecz 40 min, aż soki zaczną swobodnie wypływać.
Przenieś kurki na głębszy, ciepły półmisek i przykryj je folią, aby nie wystygły. Usuń tłuszcz z brytfanny. Zdeglasuj ją 2 łyżkami koniaku i ogniem zapałki. Kiedy płomienie zginą, wlej bulion i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj winogrona i gotuj je 3 minuty, aż zmiękną i będą ciepłe. Odkryj kurki, polej je sosem z winogronami i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.