Delia  Smith

Pieczona kaczka z wiśniowym sosem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczona kaczka z wiśniowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kaczka

sól gruboziarnista

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kaczka to tłusty ptak, więc trzeba pozbyć się tłuszczu, nakłuwając skórę szpikulcem. Nie wbijamy go w mięso, bo wyciekną soki. Wystarczy podziurawić skórę – przez te otworki wypłynie tłuszcz. By uzyskać chrupiącą skórkę, należy ją jak najbardziej wysuszyć i posypać gruboziarnistą solą. Kaczkę doprawiamy też pieprzem. Pieczemy ją – najlepiej na drucianej podpórce – w jak najwyższej temperaturze przez godzinę i 40 minut. W tym czasie musimy parę razy wysunąć kaczkę z piekarnika i wybrać z brytfanny wytapiający się tłuszcz.

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Paprykarz z kurczaka
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.