Delia  Smith

Pieczona kaczka z wiśniowym sosem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczona kaczka z wiśniowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kaczka

sól gruboziarnista

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kaczka to tłusty ptak, więc trzeba pozbyć się tłuszczu, nakłuwając skórę szpikulcem. Nie wbijamy go w mięso, bo wyciekną soki. Wystarczy podziurawić skórę – przez te otworki wypłynie tłuszcz. By uzyskać chrupiącą skórkę, należy ją jak najbardziej wysuszyć i posypać gruboziarnistą solą. Kaczkę doprawiamy też pieprzem. Pieczemy ją – najlepiej na drucianej podpórce – w jak najwyższej temperaturze przez godzinę i 40 minut. W tym czasie musimy parę razy wysunąć kaczkę z piekarnika i wybrać z brytfanny wytapiający się tłuszcz.

powrót

Podobne przepisy

Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.