Tomasz Jakubiak

Pieczona kaczka z pomarańczami i ekspresowymi kopytkami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki

odsłon: 13860

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kaczka

3 kwaśne jabłka

pomarańcza

garść suszonych owoców

6 ząbków czosnku

łyżeczka majeranku

łyżeczka soli gruboziarnistej

2 szczypty cynamonu

szklanka wody

 

Kopytka:

opakowanie kopytek

2 ząbki czosnku

łyżka masła

kilka gałązek tymianku

kilka gałązek szałwii

gałązka pomidorków koktajlowych

 

Sos:

szklanka żurawiny

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

kilka gałązek świeżego majeranku

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

jabłka z kaczki

Przygotowanie:

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Pomarańczę obierz i pokrój. Przełóż owoce do miski i dodaj garść suszonych owoców. Owoce wymieszaj i nadziej nimi kaczkę.
Włóż czosnek do blendera. Dodaj majeranek, sól, pieprz, i cynamonem. Całość zblenduj. Następnie natrzyj kaczkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia skrop kaczkę wodą. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i umieść w nim kaczkę na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kaczkę jeszcze 1,5 godziny. Co 30 min przewracaj kaczkę i podlewaj sosem, który się wytworzy.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek, tymianek, szałwię i kopytka. Na koniec dodaj pomidorki. Kopytka smaż na rumiany kolor.
Przygotuj sos. Na patelni podgrzej żurawinę, dodaj sok z pomarańczy, majeranek, sól, pieprz i jabłka i pomarańcze z kaczki. Smacznego!


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.