James  Martin

Pieczona kaczka z miodem, z korzenną soczewicą


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona kaczka z miodem, z korzenną soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Korzenna soczewica

1 mała czerwona cebula, drobno posiekana

1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru

2 drobno posiekane ząbki czosnku

½ papryki chilli, posiekanej

½ łyżki mielonego imbiru

½ łyżki mielonej papryki chilli

½ łyżki mielonych goździków

½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej

trochę masła

100g soczewicy

150ml czerwonego wina

2 limety (limonki), skórka i sok

1 łyżka sosu sojowego

25g posiekanej, świeżej kolendry

sól i świeżo mielony czarny pieprz

purée z ziemniaków, do przybrania



Kaczka

2-3 łyżki płynnego miodu

4-6 kaczych piersi

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wrzuć do miksera cebulę, czosnek, imbir i chilli, dodaj mielone przyprawy i odrobinę wody. Zmiksuj składniki na pastę, a następnie, ciągle mieszając, podsmaż ją na maśle przez kilka minut. Dodaj soczewicę, wino i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Postaw na gazie suchą patelnię, wlej na nią miód i gotuj na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru i zacznie puszczać bąbelki. Umieść na patelni piersi kacze, skórą do dołu. Przypraw solą i pieprzem, a następnie, używając szczypiec kuchennych, poprzesuwaj po dnie patelni, żeby dobrze pokryły się miodem. Przełóż kacze piersi na blachę do pieczenia, skórą do góry. Polej je miodem z patelni i umieść w piekarniku. Piecz około 8 minut lub wedle własnego gustu. Po upieczeniu, zanim zabierzesz się za krojenie, pozwól mięsu odpocząć. Zdejmij z ognia soczewicę, dodaj sok i skórkę z limety, sos sojowy oraz siekaną kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piersi kacze podawaj pokrojone na plastry, ułożone na purée ziemniaczanym. Soczewicę nałóż łyżką, formując okrąg wzdłuż krawędzi talerza.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tostadas z wołowiną
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.