Pieczona kaczka z kapustą

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona kaczka z kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cała kaczka

ok. 1,8 kg

1 słodkie jabłko (np. Jonatan)

pokrojone na ćwiartki

1 listek laurowy

owoce jałowca

ziarnka pieprzu

sól w płatkach

świeżo mielony pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć luźny tłuszcz z jamy brzusznej. Posypać w środku niewielką ilością soli. Do jamy brzusznej włożyć jabłka, świeży listek laurowy, kilka owoców jałowca i kilka ziarnek pieprzu. Doprawić z zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Skropić niewielką ilością oliwy i włożyć do brytfanny. Piec 20 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie obniżyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze 55 minut. Kaczka powinna mieć złocistobrązową, chrupiącą skórkę. Jeśli po wskazanym czasie pieczenia jeszcze nie jest chrupiąca, należy dopiec przez 10 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i przed podaniem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

powrót

Podobne przepisy

Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.