Pieczona jagnięcina

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pieczona jagnięcina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo jagnięciny (bez kości)

sól morska

5 łyżek oliwy z oliwek

1 cebula

6 złotych szalotek

2 ząbki czosnku

starta skórka z cytryny

1 łyżka suszonego oregano

250 ml białego wina

200 g jogurtu

1 łyżka miodu

1 główka kopru włoskiego

6 łodyżek koperku

 

 

Przygotowanie:


Do jagnięciny z grilla możemy użyć łopatki albo karkówki. Kroimy mięso na duże kawałki.
Kroimy szalotkę. Dodajemy ząbek czosnku i skórkę cytryny. Smażymy w dużej ilości oliwy z oliwek. Kładziemy mięso najpierw tłustszą stroną i czekamy aż się przyrumieni. Odwracamy. Dorzucamy cebulę, czosnek, skórkę cytryny. Posypujemy oregano. Polewamy białym winem. Na wierzch wykładamy jogurt. Wszystko polewamy miodem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy półtorej godziny w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wrzucamy na parę minut na grill. Podajemy na warstwie skordalii (patrz oddzielny przepis) i przykrywamy sałatką. Całość polewamy oliwą z oliwek.

Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.

powrót

Podobne przepisy

Baleron z imbirem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z kurczakiem i figami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.