Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ekologiczna gęś

20 ząbków czosnku

2 duże marchewki

obrane

obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół

3 duże ziemniaki

obrane

obgotowane i pokrojone w ćwiartki

4 bardzo małe jabłka (Koksy)

½ l wywaru z kurczaka

120 g niesolonego masła

1 łyżeczka posiekanego estragonu

sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Nakłuj gęś widelcem. Natrzyj połową masła, dopraw solą i pieprzem. Połóż gęś na ruszcie w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodaj czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika, wyjmij gęś i warzywa. Do brytfanny wlej wywar z kurczaka. Zeskrob przypieczenia z dna. Dodaj estragon, pozostałe masło i wymieszaj, aby uzyskać sos.

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.