Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ekologiczna gęś

20 ząbków czosnku

2 duże marchewki

obrane

obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół

3 duże ziemniaki

obrane

obgotowane i pokrojone w ćwiartki

4 bardzo małe jabłka (Koksy)

½ l wywaru z kurczaka

120 g niesolonego masła

1 łyżeczka posiekanego estragonu

sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Nakłuj gęś widelcem. Natrzyj połową masła, dopraw solą i pieprzem. Połóż gęś na ruszcie w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodaj czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika, wyjmij gęś i warzywa. Do brytfanny wlej wywar z kurczaka. Zeskrob przypieczenia z dna. Dodaj estragon, pozostałe masło i wymieszaj, aby uzyskać sos.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne z kaczką
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki
Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Goya champuru
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.