Pieczona dynia makaronowa

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni

Pieczona dynia makaronowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 dynia makaronowa (około 1 kg), przekrojona na pół, bez pestek

3 łyżki oliwy z oliwek

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki posiekanej świeżej pietruszki

½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki

1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Skrop wnętrze dyni 2 łyżkami oliwy i przypraw solą i pieprzem. Połóż oba kawałki na blasze pokrytej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu. Piecz przez około 1 godzinę, aż dynia zmięknie.

Po ostygnięciu delikatnie wyciągaj widelcem długie nitki miąższu i wkładaj je do miski. Wymieszaj z pozostałą 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny i pietruszką. Przypraw solą i płatkami czerwonej papryki. Przed podaniem możesz posypać danie serem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.