Si King

Pieczona Alaska


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczona Alaska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g malin

4 łyżki alkoholu o pomarańczowym aromacie

gotowy spód biszkoptowy

duże pudełko lodów waniliowych

4 białka

170 g miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Zalać maliny alkoholem, zostawić na dwie godziny. Lody przełożyć z pojemniczka do plastikowej miseczki, włożyć do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Spód biszkoptowy ułożyć na blasze do pieczenia. Rozłożyć maliny na spodzie biszkoptowym. Na malinach ułożyć zamrożone lody. Pokryć lody szczelnie ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.