Si King

Pieczona Alaska


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczona Alaska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g malin

4 łyżki alkoholu o pomarańczowym aromacie

gotowy spód biszkoptowy

duże pudełko lodów waniliowych

4 białka

170 g miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Zalać maliny alkoholem, zostawić na dwie godziny. Lody przełożyć z pojemniczka do plastikowej miseczki, włożyć do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Spód biszkoptowy ułożyć na blasze do pieczenia. Rozłożyć maliny na spodzie biszkoptowym. Na malinach ułożyć zamrożone lody. Pokryć lody szczelnie ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.