Pieczeń z polędwicy wołowej z remuladą

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczeń z polędwicy wołowej z remuladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Wołowina:

kilogram polędwicy o temp. pokojowej

łyżka oliwy

sól i pieprz

rozgrzać piekarnik do 200°



Zważyć mięso i piec 12 min na pierwsze pół kg i 10 min na każde kolejne pół kg. Wyjąć i odstawić przed krojeniem na co najmniej 10 min.



Remulada:

żółtko

2 łyżeczki musztardy diżońskiej

łyżka pasty z anchois

pół łyżeczki octu estragonowego

60 ml oliwy

175 ml oleju fistaszkowego bądź z krokosza barwierskiego

2 – 3 łyżki posiekanych korniszonów

2 łyżki kaparów

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanej trybuli

2 łyżki posiekanego estragonu

świeżo zmielony czarny pieprz

sok z cytryny

sól



Przygotowanie:

Zmieszać żółtko, musztardę, pastę z anchois i ocet. Mieszając, dodawać oliwę, po kropelce. Następnie wmieszać olej. Masa powinna być gęsta. Wmieszać korniszony, kapary i zioła, w proporcjach do smaku. Skosztować i doprawić solą i sokiem z cytryny. Otrzymujemy miarkę remulady. Nałożyć łyżką na pieczeń.



© Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki





powrót

Podobne przepisy

Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.08)smażone przepiórki z raitą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.