Pieczeń z polędwicy wołowej z remuladą

Przepis z programu 35755
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczeń z polędwicy wołowej z remuladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Wołowina:

kilogram polędwicy o temp. pokojowej

łyżka oliwy

sól i pieprz



 rozgrzać piekarnik do 200°C. Zważyć mięso i piec 12 min na pierwsze pół kg i 10 min na każde kolejne pół kg. Wyjąć i odstawić przed krojeniem na co najmniej 10 min.



Remulada

żółtko

2 łyżeczki musztardy diżońskiej

łyżka pasty z anchois

pół łyżeczki octu estragonowego

60 ml oliwy

175 ml oleju fistaszkowego bądź z krokosza barwierskiego

2 – 3 łyżki posiekanych korniszonów

2 łyżki kaparów

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanej trybuli

2 łyżki posiekanego estragonu

świeżo zmielony czarny pieprz

sok z cytryny

sól



Przygotowanie:

Zmieszać żółtko, musztardę, pastę z anchois i ocet. Mieszając, dodawać oliwę, po kropelce. Następnie wmieszać olej. Masa powinna być gęsta. Wmieszać korniszony, kapary i zioła, w proporcjach do smaku. Skosztować i doprawić solą i sokiem z cytryny. Otrzymujemy miarkę remulady. Nałożyć łyżką na pieczeń.



© Laura Calder





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki



powrót

Podobne przepisy

Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.