Grzegorz  Łapanowski

Pieczeń z karkówki


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 25002

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

około 1,5 kg chudej karkówki

sól

świeżo mielony czarny pieprz

4 roztarte ząbki czosnku

0,5 pęczka majeranku

2 łyżki miodu

100 ml śliwowicy

1 korzeń selera

2 kwaśne jabłka (np. antonówki)

8 ziemniaków

2 marchewki

oliwa

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso dokładnie osuszyć, ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm. Mięso nacieramy, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Polać odrobiną śliwowicy. Odstawić do zamarynowania. Mięso osuszyć i obsmażyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do pieca wstawić roladę razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i piec ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec przez następną godzinę. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki w ćwiartki. Gotować na parze. Do parowanych warzyw dodać odrobinę oliwy, soli, pieprzu i posiekanej natki. Na blasze do pieczenia ułożyć seler pokrojony w kostkę i skropiony oliwą oraz czerwoną cebulę oprószoną cukrem i skropioną balsamico. Pieczemy 20 minut. Karkówkę podajemy z pieczonymi i parowanymi warzywami posypanymi szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.