Sophie Grigson

Pieczeń z antrykotu


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczeń z antrykotu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 antrykot z podciętą kością

przygotowany do pieczenia (ok. 5 kg)

musztarda dijońska

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Natrzyj mięso musztardą, solą i pieprzem i piecz niecałe 3 godziny. Po pół godzinie przykryj antrykot folią aluminiową. Pod koniec pieczenia wbij metalowy szpikulec głęboko w środek mięsa, wyjmij po 30 sekundach i przyłóż do wewnętrznej części nadgarstka. Kiedy szpikulec jest gorący, mięso jest całkowicie wypieczone. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż na 10 min, żeby „odpoczęło”. Oddziel je od kości i pokrój ostrym nożem na plastry, przytrzymując widelcem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.