Pieczeń wieprzowa

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczeń wieprzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka kminu w ziarnach

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

2 kg łopatki wieprzowej z kością

z naciętą skórą

oliwa do skropienia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. W moździerzu utłucz kmin z kolendrą. Umieść mięso w dużej brytfannie, skrop oliwą i natrzyj przyprawami. Obficie dopraw solą morską i pieprzem. Piecz 30 minut, aż mięso się zrumieni i wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Zwilż duży arkusz papieru do pieczenia i nakryj nim wieprzowinę, wsuwając brzegi pod spód. Wstaw mięso z powrotem do piekarnika i piecz 2 godziny lub do czasu, gdy mięso zmięknie. Odstaw pieczeń na 10 minut, żeby odpoczęła. Pokrój i podaj z pieczonymi ziemniakami i papryką.

powrót

Podobne przepisy

Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 9
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Potrawka mięsna z cebulkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.