James  Martin

Pieczeń wieprzowa ze smażonymi ziemniakami z czosnkiem i tymiankiem oraz korzennym sosem jabłkowym


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczeń wieprzowa ze smażonymi ziemniakami z czosnkiem i tymiankiem oraz korzennym sosem jabłkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pieczeń

1,5 kg polędwicy wieprzowej z kością, poproś rzeźnika, żeby usunął kręgosłup – pieczeń będzie łatwiej podzielić

oliwa z oliwek

sól i świeżo mielony pieprz

6 listków szałwi

2 połówki cytryny



Smażone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem

25g masła

1kg ziemniaków, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

1 łyżka świeżych listków tymianku

1-2 drobno posiekane ząbki czosnku

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Korzenny sos z jabłek

500g jabłek nadających się do gotowania, bez skórki i komór nasiennych, posiekanych

30g masła

2 łyżki wody

2 łyżki białego octu winnego

¼ łyżki mielonej gałki muszkatołowej

¼ łyżki mielonego cynamonu

świeżo mielony pieprz

30g miękkiego, ciemnobrązowego cukru



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ostrym nożem zrób 12-15 nacięć na skórze mięsa. Umieść mięso w durszlaku, w zlewie i polej skórę gotującą wodą – w ten sposób stanie się bardziej chrupka. Umieść mięso, skórą do góry, w naczyniu do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą. Posyp listkami szałwii i dodaj połówki cytryny. Piecz mięso około 1,5 godziny. Mięso jest upieczone, jeśli sok, który wypływa z nakłucia zrobionego patyczkiem, jest przezroczysty. Roztop na średniej wielkości patelni masło. Smaż ziemniaki z dodatkiem czosnku i tymianku przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Do innej patelni wrzuć jabłka, masło, wodę, ocet winny i przyprawy. Przykryj i duś, aż jabłka zmiękną, ale nie za długo, żeby nie rozpadły się. Dodaj cukier do smaku. Pieczeń podawaj pokrojoną, z sosem jabłkowym i ziemniakami smażonymi z czosnkiem i tymiankiem.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.