James  Martin

Pieczeń wieprzowa ze smażonymi ziemniakami z czosnkiem i tymiankiem oraz korzennym sosem jabłkowym


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczeń wieprzowa ze smażonymi ziemniakami z czosnkiem i tymiankiem oraz korzennym sosem jabłkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pieczeń

1,5 kg polędwicy wieprzowej z kością, poproś rzeźnika, żeby usunął kręgosłup – pieczeń będzie łatwiej podzielić

oliwa z oliwek

sól i świeżo mielony pieprz

6 listków szałwi

2 połówki cytryny



Smażone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem

25g masła

1kg ziemniaków, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

1 łyżka świeżych listków tymianku

1-2 drobno posiekane ząbki czosnku

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Korzenny sos z jabłek

500g jabłek nadających się do gotowania, bez skórki i komór nasiennych, posiekanych

30g masła

2 łyżki wody

2 łyżki białego octu winnego

¼ łyżki mielonej gałki muszkatołowej

¼ łyżki mielonego cynamonu

świeżo mielony pieprz

30g miękkiego, ciemnobrązowego cukru



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ostrym nożem zrób 12-15 nacięć na skórze mięsa. Umieść mięso w durszlaku, w zlewie i polej skórę gotującą wodą – w ten sposób stanie się bardziej chrupka. Umieść mięso, skórą do góry, w naczyniu do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą. Posyp listkami szałwii i dodaj połówki cytryny. Piecz mięso około 1,5 godziny. Mięso jest upieczone, jeśli sok, który wypływa z nakłucia zrobionego patyczkiem, jest przezroczysty. Roztop na średniej wielkości patelni masło. Smaż ziemniaki z dodatkiem czosnku i tymianku przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Do innej patelni wrzuć jabłka, masło, wodę, ocet winny i przyprawy. Przykryj i duś, aż jabłka zmiękną, ale nie za długo, żeby nie rozpadły się. Dodaj cukier do smaku. Pieczeń podawaj pokrojoną, z sosem jabłkowym i ziemniakami smażonymi z czosnkiem i tymiankiem.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.