Sophie Grigson

Pieczeń wieprzowa z nadzieniem szałwiowo-cebulowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczeń wieprzowa z nadzieniem szałwiowo-cebulowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 garście świeżych liści szałwii

2 cebule

1 jabłko

masło

2 średnie ziemniaki

sól

pieprz

1 kg schabu bez kości ze skórą

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i zgnieść na puree. Zalać wrzątkiem posiekane liście szałwii, odstawić na 2 minuty i odcedzić. Delikatnie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę z obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zmieszać cebulę z jabłkiem, ziemniaki oraz szałwię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Odkroić skórę od schabu i przeciąć mięso wzdłuż w najgrubszym miejscu, tworząc rodzaj kieszeni. Włożyć nadzienie do „kieszeni” w schabie, dobrze ugniatając, ale tylko tyle, żeby po zawinięciu schabu nadzienie nie wychodziło bokami. Ciasno zwinąć schab i związać go mocno w kilku miejscach białym sznurkiem. Piec ok. 1 godz. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Skórę posypać solą i pieprzem, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i opiec przez 10 minut w piekarniku. Podawać schab z plastrami chrupiącej rolady ze skórki, pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą i sosem jabłkowym.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.