Delia  Smith

Pieczeń jagnięca z sosem shrewsbury


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczeń jagnięca z sosem shrewsbury
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składnik główny

jagnięcina



Sos

sos powstały po pieczeniu jagnięciny

mąka

musztarda w proszku

pół litra wina Beaujolais

galaretka z czerwonych porzeczek

sok z cytryny

sos Worcestershire

sól i pieprz



Przygotowanie

Mięso przyprawiamy i pieczemy w średniej temperaturze, licząc godzinę na kilo mięsa. Co najmniej trzy razy polewamy je wytworzonym sosem, aby nie wyschło. Gdy upieczone – odstawiamy je na chwilę, by stężało.



Sos

Odlewamy z brytfanny tłuszcz i łączymy go z mąką oraz sproszkowaną musztardą. Wlewamy pół litra wina Beaujolais. Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek, sok z cytryny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Gotujemy przez kwadrans, by sos zgęstniał – i podajemy do pokrojonej jagnięciny.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.