Annabel  Langbein

Pieczeń jagnięca w ziołach


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie

Pieczeń jagnięca w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

udziec jagnięcy

8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki

masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

sól i świeżo mielony pieprz

szklanka wywaru drobiowego lub warzywnego

2 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

skórka starta z cytryny

płatki z sześciu kwiatostanów jadalnej lawendy (można ją pominąć dodając więcej rozmarynu)

½ szklanki drobno pokruszonej lub zmielonej świeżej bułki

6 łyżek miękkiego masła



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Naczynie wysmarować masłem. Ziemniaki ułożyć w naczyniu tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posypać solą i pieprzem. Zalać wywarem. Na wierzchu ułożyć mięso doprawione solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na godzinę.

Czosnek, rozmaryn, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, lawendę, pokruszoną bułkę wymieszać z miękkim masłem. Naczynie z mięsem i ziemniakami wyjąć z piekarnika. Masło rozprowadzić na mięsie grubą warstwą. Całość wstawić do piekarnika na 45 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Podawać.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piernik z marcepanem i polewą czekoladową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.