Paul Merret

Pieczarkowe bhaji


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pieczarkowe bhaji
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Bhaji

500 g średnich, zamkniętych pieczarek

½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej

1 świeży podłużny pomidor, drobno pokrojony

olej roślinny do smażenia

4 łyżki wody

garść młodego szpinaku



Do podania

z grubsza posiekana świeża kolendra, do posypania

gęsta kwaśna śmietana do polania

chlebki naan jako dodatek



Pasta curry

1 płaska łyżeczka deserowa nasion jasnej gorczycy

2 płaskie łyżeczki deserowe nasion kolendry

1 płaska łyżeczka deserowa nasion kminu

¼ łyżeczki deserowej kozieradki

½ łyżeczki deserowej mąki z ciecierzycy

½ łyżeczki deserowej suszonego czosnku

½ łyżeczki deserowej papryki

½ łyżeczki deserowej kurkumy

garstka listków curry

½ łyżeczki deserowej sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki deserowej chili w proszku

1 łyżka oleju roślinnego

½ łyżki białego octu winnego



Pasta curry

Podprażyć nasiona gorczycy, kolendry, kminu oraz kozieradkę na suchej patelni przez 2-3 minuty.

Przełożyć podprażone przyprawy do moździerza i rozetrzeć z listkami curry. Następnie dodać pozostałe przyprawy, wymieszać. Doleć olej i ocet, wymieszać na pastę.



Bhaji

Pieczarki usmażyć na głębokiej patelni, aż będą lekko podrumienione. Dodać kopiastą łyżkę pasty curry i dolać 4 łyżki wody. Resztę pasty włożyć do słoika i wstawić do lodówki do późniejszego zużycia. Przykryć patelnię, zostawić na ogniu przez 1-2 minuty. Dodać posiekaną cebulę oraz pomidora, podsmażać przez kolejne 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać posypane posiekaną kolendrą oraz polane odrobiną śmietany, z chlebkiem naan jako dodatkiem.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.