Gary  Rhodes

Pieczarki na toście z roztopionym żółtym serem i pesto


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Pieczarki na toście z roztopionym żółtym serem i pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pesto:

100 ml oliwy

1 łyżka stołowa orzechów piniowych

½ ząbka czosnku

garść świeżych liści bazylii



Składniki dania:

8 pieczarek

masło (do smarowania i smażenia)

sól i pieprz

oliwa (do polewania)

ząbek czosnku

4 plastry sera gruyère

mleko (do moczenia)

4 kromki bagietki



Przygotowanie pesto:

Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni. Wrzuć orzechy piniowe. Gdy zbrązowieją, zdejmij je z patelni i wystudź. Wrzuć do miksera. Dodaj pół ząbka czosnku i resztę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Dorzuć garść świeżych liści bazylii i zmiksuj.



Przygotowanie dania:

Pieczarkom przytnij ogonki i połóż na blasze posmarowanej masłem. Dopraw solą i pieprzem. Na każdą nałóż kawałek masła. Polej oliwą, wstaw na 8-10 minut pod grill.

Kromki bagietki posmaruj oliwą, piecz w piekarniku, aż zbrązowieją. Natrzyj połową ząbka czosnku. Plastry sera gruyère namocz w mleku, żeby zmiękły. Ułóż po dwie pieczarki na toście, polej sosem spod pieczenia i przykryj plastrem sera. Wstaw pod rozgrzany grill. Gdy ser się roztopi, wyjmij. Danie polej pesto i podawaj.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”



powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ogórków na słodko
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.