Pieczarki i pancetta na cieście francuskim

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Pieczarki i pancetta na cieście francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

75 g pancetty pokrojonej w paski

200 – 250 g dużych pieczarek, umytych i pokrojonych

1 – 2 garście leśnych grzybów, umytych i pokrojonych (niekoniecznie)

2 gałązki tymianku (same listki)

250 – 300 g ciasta francuskiego

1 łyżka grubo posiekanych liści pietruszki

mąka do posypania

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Postawić patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Smażyć pancettę, aż będzie chrupiąca. Zdjąć z patelni łyżką z dziurkami i odstawić. Smażyć grzyby w tłuszczu z pancetty, aż zmiękną. Dodać liście tymianku i odrobinę pieprzu. Wymieszać usmażone grzyby z pancettą. Odstawić. Rozwałkować ciasto francuskie i ułożyć na blasze. Zrobić nożem margines grubości 2 cm wzdłuż brzegów ciasta. Ułożyć grzyby i pancettę na cieście. Nie zakrywać marginesów. Uformować równą warstwę i posypać pietruszką. Wstawić do piekarnika na 15 – 20 min, aż ciasto się upiecze i zyska złotawy kolor.

Wyjąć z piekarnika, pokroić i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.