Nigel Slater

Piątkowe smażone


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Piątkowe smażone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

6 plasterków boczku

4 gotowane kiełbaski

1 duża cebula albo dwie duże dymki

4 małe albo 2 duże gotowane ziemniaki

garść zieleniny

na przykład kapusty

1 duża garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Pokrój boczek, kiełbaski i cebulę i włóż na patelnię. Dodaj pokrojone (najlepiej nieobrane) ziemniaki i podgrzewaj wszystko na małym ogniu. Nie mieszaj za często, żeby się zrumieniło. Posiekaj kapustę (albo inną zieleninę) i zblanszuj w 2 minuty we wrzątku. Odsącz i przełóż na patelnię. Posyp natką i delikatnie przemieszaj. Zwiększ na chwilę płomień, żeby się przesmażyło i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.