Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 5920

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki na ciasto:

8 g suchych drożdży instant

100 ml ciepłego mleka

600 g mąki - mąka pszenna typ 550 np. Perfecja Lubelli

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsze:

Rybny

150 gram surowego filetu z łososia

cebulka dymka

oliwa z oliwek

szczypiorek (cienki)

sól morska

pieprz

sok z 1 limonki + skórka starta

Pikantny

papryczka chilli

2 ugotowane jajka

2 całe pomidory (duże)

2 łyżki majonezu

oliwa z oliwek

oregano

1 pomidor suszony

sól i pieprz

Ziołowy

płatki migdałów

1 pierś z kurczaka

oliwa z pestek dyni

bazylia

rozmaryn

2 ząbki czosnku

zielone oliwki z pestkami (duże)

liście rukoli

 

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać mikserem około 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na kawałki i wyrobić z nich kulki. Pojedyncze kule rozwałkować wałkiem lub rękoma na kształt małych pizzy. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć ukształtowane placki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około godzinę. Posypać solą morską, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Farsz rybny
Łososia siekamy ze szczypiorkiem dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Pod koniec mieszamy całość, dodajemy pieprz i sól oraz cebulkę oraz sok z limonki wraz z startą skórką.

Pikantny
Ugotowane w solonej wodzie jajka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy majonez oraz posiekanego 1 pomidora suszonego. Na patelni smażymy na oliwie kosteczkę z pomidora czerwonego bez nasion, dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę chilli. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dodając przyprawy do smaku.

Ziołowy
Wszystkie zioła oraz czosnek siekamy, dodajemy oliwę oraz sól i pieprz. Ugotowaną w bulionie warzywnym pierś kroimy w cienkie plastry i układamy na focacci. Pastę ziołową smarujemy cienko na focacci, przyozdabiamy oliwkami pokrojonymi niechlujnie oraz płatkami migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.