James  Martin

Pianki marshmallow


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Pianki marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

9 sztuk żelatyny w listkach

450 g cukru

1 łyżka glukozy w płynie

200 ml wody

2 białka z dużych jajek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier puder

skrobia kukurydziana

olej roślinny

truskawki

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Lekko wysmaruj olejem płytką formę, około 30 na 20 cm. Oprósz ją przesianymi cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Namocz żelatynę w 140 ml zimnej wody. Do garnka o grubym dnie przełóż cukier, glukozę i resztę wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 12-15 minut, aż płyn osiągnie 127°C. (przyda się tu termometr cukierniczy). Kiedy płyn będzie już dostatecznie gorący, ostrożnie dodaj namoczoną żelatynę i wodę, w której się moczyła. Płyn zacznie gwałtownie wrzeć, więc uważaj, żeby się nie poparzyć. Przelej powstały syrop do metalowego dzbanka. Ubij białka na sztywno, najlepiej robotem kuchennym, lub w stojącym mikserze. Cały czas ubijając, powoli wlej gorący syrop. Masa stanie się błyszcząca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj przez 5-10 minut, aż masa będzie sztywna. Przełóż masę do formy i wyrównaj wilgotnym nożem cukierniczym. Odstaw na godzinę, żeby pianka stężała. Oprósz stolnicę lub blat przesianymi cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Okrój masę wzdłuż brzegów formy i odwróć ją na blat. Pokrój na kawałki i obtocz je w cukrze pudrze i skrobi kukurydzianej. Zostaw na kratce, żeby pianki obeschły. Podawaj nadziane na patyki do szaszłyków naprzemiennie z połówkami truskawek. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.