Jamie  Oliver

Pianka marshmallow


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pianka marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

50 g skrobi kukurydzianej

50 g cukru pudru

50 g syropu glukozowego

450 g miałkiego cukru

10 listków żelatyny

2 białka dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

2 laski wanilii

1½ łyżeczki naturalnego barwnika spożywczego (według uznania)



Do smaku (do wyboru):

woda różana

woda z kwiatu pomarańczowego

naturalny ekstrakt cytrynowy

naturalny ekstrakt pomarańczowy

naturalny ekstrakt miętowy



Przygotowanie:

Zanim weźmiesz się do pracy, uważnie przeczytaj przepis, odważ wszystkie składniki i przygotuj potrzebne akcesoria. Będziesz mieć do czynienia z gorącym cukrem i syropem, więc dopóki pianka nie ostygnie, lepiej trzymaj dzieci z dala od kuchni.

Przesiej skrobię i cukier puder do miski i wymieszaj. Połowę mieszaniny przesiej na blachę o wym. 20 x 30 cm, a resztę odstaw na bok.

Wlej do rondla syrop, cukier i 250 ml wody, postaw na małym ogniu. Mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i uzyskasz przezroczysty syrop. Tymczasem w małym garnku namocz żelatynę w 125 ml wody.

Gdy syrop jest już przejrzysty, zwiększ ogień, włóż do rondla termometr do cukru i gotuj, aż syrop osiągnie temperaturę 110ªC (nie mieszaj!).

Garnek z żelatyną postaw na średnim ogniu i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.

Przy pomocy miksera stacjonarnego ubij białka jaj na sztywną pianę.

Gdy syrop osiągnie temperaturę 122ªC, bardzo ostrożnie, powoli wlej go po ściance miski do białek. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijając. Dodaj ziarenka wyskrobane z przekrojonych wzdłuż na pół lasek wanilii i ubijaj jeszcze 6-8 minut, dopóki masa nie zwiększy wyraźnie objętości, ale nadal będzie płynna.

Możesz pozostawić białą piankę waniliową lub dolać któryś z wymienionych dodatków smakowych (po trochu, żeby nie przedobrzyć!).

Dodaj też barwnik spożywczy, jeśli zdecydujesz się go użyć i ubijaj jeszcze 2-3 minuty, by równomiernie rozprowadzić smak i kolor w masie.

Wylej piankę na przygotowaną blachę, rozsmaruj długą, wąską łopatką, posyp przez sitko resztą mieszaniny skrobi i cukru pudru i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny, do zastygnięcia.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.