Pho

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Pho
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Bulion:

2 kg szpiku kostnego lub golonki, wypłukanego i osuszonego

1,5 kg ogona wołowego, wypłukanego i osuszonego

1 kg mostka wołowego, wypłukanego i osuszonego

10 goździków

6 gwiazdek anyżu

2 laski cynamonu wietnamskiego

2 strąki czarnego kardamonu

2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

2 łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

4 szalotki

2 duże cebule

1 kawałek imbiru (około 10 cm), przekrojony wzdłuż na pół

⅓ szklanki wietnamskiego sosu rybnego

1 kawałek żółtego cukru kamiennego (około 4 cm)

 

Do podania:

450 g makaronu ryżowego

½ cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki

4-5 cienko pokrojonej młodej cebulki

230 g cienko pokrojonej zrazowej, delikatnie zmrożonej

wietnamska kolendra

tajska bazylia

kiełki fasoli

kawałki limonki

tajski sos z papryczki chili (np. Sambal)

sos hoisin

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj kości, ogon i mostek i gotuj przez około 5 minut. Osusz i włóż z powrotem do garnka.

Włóż do średniego rondla goździki, anyż, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i koper. Podsmaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż do uzyskania aromatu. Przełóż przyprawy na talerz, żeby wystygły.

Podgrzej grill lub palnik gazowy. Połóż na blasze do pieczenia szalotki, cebulę i imbir i umieść je pod grillem, aż się zwęglą. Zamiast tego można też pojedynczo przypalać składniki nad ogniem, trzymając je szczypcami. Przenieś szalotki, cebulę, imbir i przyprawy do garnka z mięsem.

Zalej składniki wodą (około 8-10 litrów) i przygotuj garnek do gotowania na średnim ogniu. Duś przez około 6-8 godzin, w razie potrzeby usuwając z powierzchni zanieczyszczenia.

Wyciągnij mostek z wywaru i umieść go lodówce. Schłodź, aż stanie się twardy, a następnie pokrój na cienkie plastry. Usuń z garnka kości, ogon, większe kawałki cebuli i imbir. Przecedź bulion przez wyłożone gazą sitko o drobnych oczkach i wyrzuć pozostałe kawałki. Wymieszaj z sosem rybnym i cukrem kamiennym. Ściągnij z powierzchni tłuszcz (umieszczenie wywaru na noc w lodówce może to ułatwić) i go wyrzuć.

Nałóż makaron do dużej miski, zalej go wodą i pozostaw do nasiąknięcia przez około 30 minut. Osusz.

Podgrzej wywar na średnim ogniu. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niego nasiąknięty makaron. Gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby uwolnić skrobię i zapobiec zlepieniu. Rozłóż makaron na równe porcje (8-10 misek). Dodaj pokrojoną cebulę, szalotki, zrazową i mostek. Dolej gorącego wywaru i podawaj z cynamonem, bazylią, limonką, kiełkami, sosem z chili i sosem hoisin.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.