Annabel  Langbein

Pesto z czerwonej papryki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Pesto z czerwonej papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

6 czerwonych papryk

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej, zmielonej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

¼ szklanki prażonych migdałów

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Umyj i osusz papryki. Ułóż je na blasze. Piecz w 240°C przez 15-20 min, aż skóra zacznie czernieć. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką albo włóż do plastikowej torebki. Będzie łatwiej zdjąć skórkę. Zostaw na 20 min. Gdy papryki stygną, rozgrzej na patelni oliwę, przez kilka chwil smaż oba rodzaje suszonych papryk i czosnek. Przelej do miksera lub robota kuchennego. Zdejmij skórkę z upieczonych papryk. Zachowaj sok, który z nich wyciekł. Dorzuć miąższ i dolej sok do papryk usmażonych z czosnkiem. Dodaj migdały i kolendrę. Dopraw, zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku. Pesto można przechowywać w lodówce przez tydzień.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.