Perłowy pudding z sago

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Perłowy pudding z sago
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 gramów sago

1 białko jaja

200 gramów cukru palmowego w kawałkach

½ filiżanki wody

4 łyżki białego cukru

puszka mleka kokosowego

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym rondlu i wsypać sago. Często mieszać, żeby kuleczki sago się nie sklejały. Wypłyną na powierzchnię. Ugotowane staną się przezroczyste. Odlać, kilkakrotnie opłukać z krochmalu zimną wodą. W czystej misce ubić białko na pianę. Dodać sago, wymieszać i włożyć do formy. Schłodzić (około godziny). Rozpuścić cukier palmowy w wodzie na średnim ogniu. Wsypać biały cukier i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia. Przecedzić, polać pudding, wstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć pudding na talerz. Podzielić na porcje. Podawać polane syropem i mlekiem kokosowym.

powrót

Podobne przepisy

Guiliana brzoskwiniowa
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność:
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.