Emeril Lagasse

Perłowe cebulki w kremowym sosie z boczkiem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Perłowe cebulki w kremowym sosie z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700-900 g perłowych cebulek

3 plasterki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

3 łyżki mąki

1 ½ szklanki bulionu drobiowego

1 szklanka gęstej śmietany

3 gałązki świeżego tymianku

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

¼ mieszanki przypraw (przepis poniżej)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Średniej wielkości garnek do połowy napełnić wodą. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulki, przykryć przykrywką i gotować przez 10 minut, aż skóra cebulek będzie miękka i da się ją łatwo zdjąć. Odcedzić cebulki, ostudzić zimną wodą, a następnie obrać. Odstawić na bok. Na patelni smażyć boczek przez 4, 6 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wybrać boczek z patelni i osuszyć na ręczniku papierowym. Odstawić na bok. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku dodać mąkę. Mieszać przez 2-3 minuty nie wyłączając gazu. Dodać bulion drobiowy i mieszając gotować aż zasmażka zgęstnieje. Dodać śmietanę, tymianek, sól, pieprz i mieszankę przypraw. Gotować przez 2 - 3 minuty, aż zasmażka znowu nabierze gęstości. Dodać cebulki i gotować na wolnym ogniu pod lekko uchyloną przykrywką przez 45 minut do 1 godziny, aż cebulki będą miękkie, a sos bardzo gęsty. Przybrać wcześniej przygotowanym boczkiem i posypać szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.