Marieta  Marecka

Perliczka ze smażonymi ziemniakami i duszonymi porami z rzodkiewką


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 520

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 perliczki o wadze ok. 1,2 kg każda

po 3 czubate łyżki gęsiego lub kaczego smalcu, ew. oliwy

4 gałązki rozmarynu

8 gałązek tymianku

1 pomarańcza

1 cytryna

10 niezbyt cienki plastrów boczku

8 długich plastrów słoniny

sól, pieprz

ok. 1 szklanki białego wina

2 czubate łyżki konfitury z agrestu (lub żurawiny, aronii)

2 łyżeczki majeranku

4 ząbki czosnku w łupinach + 4 do ziemniaków

8 młodych, ugotowanych ziemniaków

1 łyżeczka wędzonej soli

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

oliwa

 

Por:

3 pory

1 pęczek rzodkiewek

2 czubate łyżki masła

4 listki szałwii

 

Ponadto:

sznurek biały, nożyce do drobiu, wykałaczki

 

Przygotowanie:

Perliczki dokładnie myjemy i osuszamy. Wycinamy kuperki. Nacieramy z każdej strony i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Nacieramy porządnie smalcem lub oliwą.
Pomarańcz i cytrynę kroimy w ćwiartki. Do każdej perliczki wkładamy po łyżce konfitury, po 2 ząbki czosnku w łupinkach, 2 gałązki rozmarynu i 4 gałązki tymianku. Upychamy ćwiartki owoców i zszywamy drób nicią.
Perliczki szczelnie okrywamy plastrami boczku i słoniny, tak by lekko na siebie nachodziły i obwiązujemy nicią, żeby plastry nie odpadały w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Perliczki układamy w formie do zapiekania, podlewamy winem, okrywamy i wstawiamy na 2 h do pieca. Po tym czasie odkrywamy je, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 45-50 minut, co jakiś czas podlewając ptaki płynem spod pieczenia i odwracając je by równo się przyrumieniły.

Ziemniaki kroimy w grubsze talarki, doprawiamy solą wędzoną, pieprzem dodajemy czosnek w łupinkach, paprykę i skrapiamy porządnie oliwą. Mieszamy i wrzucamy na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Smażymy do czasu, aż nabiorą ładnego, złotego koloru i zrobią się chrupiące. Nie mieszamy ich tylko podrzucamy na patelni.

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Pory czyścimy dokładnie, przekrawamy na pół, podobnie rzodkiewki. Wrzucamy na rozgrzane masło rzodkiewki, dodajemy listki szałwii sól i pieprz. Po chwili dorzucamy pory i razem przesmażamy, aż warzywa zmiękną.
Upieczoną perliczkę wyciągamy z pieca, odkładamy ją na 10 minut pod przykryciem, żeby odpoczęła, i serwujemy przekrojoną na pół na porach z rzodkiewką i talarkami ziemniaków.

powrót

Podobne przepisy

Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.