Tomasz Jakubiak

Perliczka faszerowana kuskusem z duszonymi porami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2665

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

perliczka

3-4 małe cebulki

3-4 gałązki świeżego tymianku

1/2 szklanki białego wina

8-10 plastrów marynowanej słoniny

nadzienie:

świeży ananas

pomarańcza

sok z pomarańczy

garść świeżej posiekanej mięty

szklanka ugotowanego kuskusu

2 białka

duszone pory:

3-4 pory (tylko biała część)

3 łyżki masła

2 łyżki suszonej żurawiny

szklanka soku z ananasa

1/4 szklanki białego wina

szczypta cynamonu

szczypta białego pieprzu

sól

 

Przygotowanie:

Perliczkę wyluzuj. Dopraw ją solą i pieprzem. Przygotuj nadzienie. Ananasa obierz i pokrój w małą kostkę. Z pomarańczy wytnij fileciki. Ubij pianę z białek. W misce połącz ananasa, pokrojone fileciki i sok z pomarańczy, miętę i kuskus. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Perliczkę nafaszeruj i zwiąż sznurkiem. Mięso przełóż do brytfanki i obłóż plastrami słoniny. Dodaj cebulki i świeży tymianek. Podlej winem. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
Doskonałym dodatkiem do perliczki są duszone pory. Pory pokrój na cienkie plastry i przesmaż na maśle. Dodaj suszoną żurawinę. Dolej sok z ananasa i białe wino. Całość dopraw pieprzem, cynamonem i solą. Gotuj do momentu, aż płyny się zredukują a pory zmiękną. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.